Om STH - før og efter samarbejdet

Kære forældre og svømmere

I den senere tid har der været en del debat omkring det hedegangne STH og vores såkaldte udtræden af samarbejdet. Debatten har bl.a. været på www.Swimnews.dk og på www.simma.nu. I det seneste indlæg går MK31 meget ned i detaljerne omkring ophøret af STH. Jeg mener at MK31 anfører en række usandheder og derfor har jeg nu skrevet vores version af sagen. Den kan du læse herunder. Ønsker du i øvrigt en uddybning af nedenstående, er du velkommen til at kontakte mig.

VH Allan Nyhus
Formand GI40Hermes

Til Simma.nu:

GI40Hermes: Ingen pludselige beslutninger omkring STH

Den 3. februar 2010 modtog GI40Hermes en e-mail fra MK31, hvori de gjorde klart, at de ikke ville yde det samme økonomiske tilskud til Swim Team Hovedstaden som tidligere. På det tidspunkt havde STH et lønbudget omkring 1,2 millioner og MK31 lagde op til at skære lidt mere end 10% af deres andel af lønudgifterne.
I dagens svømmedanmark, ved enhver, at forsvinder 10% af indtægterne fra en eliteafdeling, så rykker det ganske betragteligt ved de muligheder man har. Det vidste MK31 og det vidste vi.

Efter diverse mødeaktivitet mellem MK31 og GI40Hermes og i GI40Hermes internt meddelte vi MK31 i en mail den 1. marts 2010 at vi gerne ville fortsætte samarbejdet men at vi som aftalt måtte kigge på trænerløn og trænersammensætning i STH.

Klubberne påbegyndte igen en intensiv mødeaktivitet klubberne imellem og med trænerne. I GI40Hermes kom vi dog efterhånden til den konklusion, at vi ikke rigtig kunne komme videre. Og det meddelte vi MK31 i en mail den 16. marts 2010. Vi skrev bl.a.:

'De sidste par uger har bestyrelsen i GI40Hermes derfor kraftigt overvejet vores stilling i STH samarbejdet, for vi synes ikke det fungerer optimalt nu, og det er i høj grad vores (GI40hermes) eget ansvar da eliteafdelingen nok er kommet for langt væk fra bestyrelsen.'

Efter et par dages yderligere mail korrespondence meddelte vi igen MK31, i en mail den 22. marts 2010, at vi var meget i tvivl om vi ville fortsætte samarbejdet. Vi beskrev de 3 væsentligste udfordringer vi så i samarbejdet om STH og at vi stadig var i tænkeboksen.

Derfor undrer det selvfølgelig GI40Hermes og især undertegnede såre at MK31 og Tommy Jensen konstant bringer til tovs at GI40Hermes' beslutning, var en pludselig beslutning. For det er helt korrekt at vi endeligt på et møde mellem MK31 og GI40Hermes den 20. april meddelte MK31 at vi ikke ønskede at fortsætte samarbejdet om Swim Team Hovedstaden. Men det var altså en beslutning der havde været længe undervejs som beskrevet ovenfor.

Efter den 20. april
Efter vi meddelte MK31 vores beslutning, begår GI40Hermes og undertegnede en række fejl. Dels håndterede vi og jeg som formand ikke kommunikation omkring ophøret af STH optimalt og dels evnede vi ikke at forklare vores sag for svømmesektionen og sidenhen DIFs appeludvalg. Det er helt og holdent vores eget ansvar og det betyder nu vi skal starte i 4. division hvilket vi juridisk har accepteret. Jeg vil kort uddybe hvordan vi ser på sagen.

Vi kunne naturligvis have undladt at meddele MK31 at vi ikke ville fortsætte samarbejdet om STH og så langsomt lade det løbe ud i sandet. Formelt udløb aftalen alligevel i efteråret 2010. Det mener vi naturligvis ikke er en sober måde at håndtere tingene på. Derfor meddelte vi som beskrevet MK31 vores beslutning den 20. april 2010. Så havde begge parter god tid til at indstille sig på den kommende sæson uden et startfællesskab.

På mødet den 20. april, insisterede MK31 på, at vi brugte udtrykket 'udtrådt' af STH. Fordi jeg ikke var klogere og ikke kunne mesterskabsbestemmelserne udenad, sagde jeg til sidst 'ja ja, så er vi udtrådt'. Dog med den tanke, at hvis den ene part forsvinder fra et 'ægteskab', så er det ikke noget 'ægteskab' tilbage. Ligeså med et startfællesskab. Såfremt den ene af to klubber forsvinder, så kan der i min optik ikke være et fællesskab. Det tænkte jeg dengang og det tænker jeg altså stadig.

STH fortsatte frem til sommerferien. Svømmerne fra MK31 og GI40Hermes deltog som STH i stævner og en fælles træningsweekend. I min optik betød det at vi kørte sæsonen til ende. Jeg blev klogere. Sidenhen har jeg ved flere lejligheder hørt for at vi jo 'trådte ud' som meddelt på mødet den 20. april og at det iøvrigt kom som et chok. Og i juridisk forstand har flertallet i DIFs appeludvalg altså accepteret den udlægning, uagtet at MK31 dels meddelte at de ville skære 10% af udgifterne og dels at vi fortsatte med de fælles træningspas, stævner og en enkelt træningsweekend frem til sommerferien 2010.

I øvrigt så glemmer MK31 også at fortælle at mellem svømmesektionens og DIFs beslutninger, da havde Svøms appeludvalg tilkendt os pladsen i 1. division. Så nogen klar afgørelse mener vi ikke der er tale om (afgørelsen er i øvrigt vedlagt denne skrivelse, således læseren kan danne sit eget indtryk). Tillige fortæller MK31 heller ikke, at de på det nævnte forligsmøde mellem MK31, GI40Hermes og Dansk Svømmeunion, overfor Kaj Aagaard bekræftede at de (MK31) selvfølgelig ville benytte pladsen i Svømmeligaen.

Nuvel, ret skal være ret, og 3-2 (som stemmerne faldt i MK31s favør i DIFs appeludvalg) er jo også en slags sejr. Og havde MK31 ikke sprængt kommunegrænsen og indgået samarbejde med VAT, havde vi selvfølgelig stiltiende accepteret afgørelsen som placerede MK31 i Svømmeligaen. Men nu hvor der opstod en mulighed for at vi sportsligt kunne optræde der hvor vi hører hjemme, ville vi naturligvis tilkendegive vores interesse. Det gjorde jeg personligt overfor Dansk Svømmeunion som jeg opfordrede til at forsøge sig med en sportslig løsning. På vores foranledning forespurgte Svøm VAT og sidenhen MK31 om muligheden for at GI40Hermes kunne optræde på den nu ledige plads i svømmeligaen. VAT mente ikke det bekom dem at svare på det, hvilket er helt fair og forståeligt, mens MK31 har svaret som tilkendegivet i brevet på Simma.nu. Nemlig at ret må være ret:

'Denne sag er afgjort ud fra de spilleregler der findes på området. Der er fundet en kendelse, der skal efterleves hvorfor GI40Hermes er i 4. division og Svømmeklubben MK31 er i Svømmeligaen, som følge af GI40Hermes egen beslutning om at opstilling på vores plads i 1. division ved sidste års DM for Hold. Skulle Dansk Svømmeunion, i strid med den afsagde kendelse, finde på noget andet scenarie, vil det medføre en protest fra Svømmeklubben MK31 side.'

GI40Hermes anfægter absolut ikke MK31s ret til pladsen. Den har de 'vundet' i det juridiske spil. Men nu hvor MK31 alligevel ikke skal bruge pladsen, appelerede vi til at den sportslige fornuft måtte træde i karakter. Det mener MK31 ikke og det er de i deres gode ret til, men det vil GI40Hermes så tillade sig at mene, ikke kommer sporten til gode (og GI40Hermes naturligvis, men det er måske i virkeligheden også det reelle mål?).

NB: Såfremt der skabes tvivl om de angivne mails, er vi selvfølgelig parat til at dokumentere deres eksistens.

Allan Nyhus
Formand GI40Hermes